пʼятниця, 3 вересня 2021 р.

Ми, наша школа, Україна

 Дружна родина Трудолюбівської гімназії знову зібралася на шкільному подвір'ї порадіти початку нового навчального року. 

Одинадцятикласники, хоч і хвилються трохи, але почуваються дорослими на урочистій шкільній події. Дещо розгублені, але зовсім не перелякані першокласники відповідально смакували спільну кашу  і хвацько відтанцювали свою першу шкільну руханку. У ювілейний для країни рік була особливо піднесеною вітальна промова директора, який і сам цього для відзначав свої ювілейні дві п'ятірки. Ще раз вітаємо Віктора Миколайовича з особливим святом. 


По класах - віталися, знайомилися, пригадували літо і минулий навчальний рік. Вели серйозну розмову про Україну, її здобутки і можливості, історію та сьогодення. А ще - різними способами збирали інформацію про рідну  школу, її досягнення і про можливості, які дає вона дітворі протягом 30 років існування. 

Другокласники досліджували, що росте у шкільних квітниках, якими кольорами квітнуть троянди під вікнами, як пахнуть петунії, а випускники пригадували шкільні традиції. П'ятикласники знайомилися зі старшою школою, з Іриною Іванівною і новенькими ученицями, які з'явилися у їхньому класі, а ще - з учителями, предметами і кабінетами.
Учні 6 класу довідалися, про що мріють сьогоднішні учні Трудолюбівської гімназії. Меткі четвертокласники, як завжди, грунтовно підійшли до теми свого дослідження: вони нарахували 326 дерева, які прикрашають подвір'я гімназії: каштани, ялини, вишні, горобина, сливи і екзотичні сумахи. Самих лише яблунь росте у шкільному саду 95 штук різних сортів.

 Третьокласники відвідали своїх сусідів, порахували скільки всього гімназистів прийшло до початковї школи та зафотографували, як проходив їхній цьогорічний День знань. Вони з'ясували, що хлопчиків у початковій школі більше, ніж дівчаток. 
Цікаву інформацію про наставників зібрали учні 8 класу. Виявляється, що загальний вік учительського колективу - 980 років, час роботи у Трудолюбівській школі - 386 років, а загальний педагогічний стаж - 487 років!!! 
Семикласники протестували всі можливості для відпочинку і розвитку, які дає своїм вихованцям Трудолюбівська гімназія: стадіон і спортивний майданчик, гойдалки і мотузковий парк, актова зала і чудові навчальні кабінети. 
Найскладніша тема дісталася десятикласникам: вони нанесли на карту всі маршрути, відмітили міста і країни, куди здійснювали екскурсійні поїздки  учні Трудолюбівської школи разом зі своїми наставниками за час її існування. Це чимало міст і містечок нашої області, майже усі обласні центри і скансени України. Великою популярністю серед випускників користувалися багатоденні походи. 5 разів випускники різниз років проходили понад Сулою у Полтавській та Сумській областях. Протяжність цього маршруту (Юсківці - Лука - Свиридівка - Голінка - Нова Гребля - Чеберяки - Гудими - Андріяшівка) становить 35 км. Деяким нашим учням пощастило побувати в Криму (Сімферопль, Бахчисарай, Судак, Коктебель, Партеніт, Ялта, Алушта). 
Це неповний перелік місць, які разом з Валентиною Миколоаївною пригадали і зафіксували учні 10 класу. Крім того, випускники нашого закладу підкорили гори Чорногірського хребта Говерлу і Петрос; каталися на гірських лижах гори Стіг на Драгобраті. Також три групи наших учнів побували у Німеччіні, жили у сім'ях, відвідували школи. Випускники 2019 року відразу після завершення навчання здійснили святкову поїздку до Європи: Львів - Краків - Прага - Будапешт - Відень. 
Дослідники теми орієнтовноо додали довжини усіх цих маршрутів, взяті по одному разу, і одержали 14650 км. Додавши зворотній шлях, отримали 29300 км. Але ж багато маршрутів повторювалися по кілька різів! Тож отримана відстань шкільних подорожей наближається до довжини земного екватора! 
Початок нового навчального року додав нові знання, вміння, навички та велике задоволення від зустрічі і співпраці. 

Немає коментарів:

Дописати коментар