пʼятниця, 10 грудня 2021 р.

Всесвітній День Гідності #gdignityUkraine

  Уже 5 років поспіль наш заклад долучається до відзначення цього дня, мета якого - навчити молодь керуватися почуттям власної гідності у повсякденних діях і вчинках, переконати учнівство, що "кожен акт Гідності має вагу".  Цього року ми скористалися путівником від команди EdCamp Ukraine і стали учасниками великого марафону Гідності, який тривав від 21 листопада, Дня Гідності і Свободи в Україні, до 10 грудня - Міжнародного дня прав людини. 
За цей час ми встигли перейнятися думкою про суть того, що означає бути гідною людиною, та чимало зробити для того, щоб об'єднати нашу спільну діяльність, людяність, турботу і доброту. 

Для початку координаторка шкільної події Марія Таран узгодила дії педагогинь, які виявили бажання долучитися до події. На загальній зустрічі з учнівством обговорили основні  принципи гідності та поділилися історіями про гідність з власного досвіду. Далі усіх учасників захопила симуляційна гра про недискримінаці. Це надзвичайно ефективний спосіб говорити з молоддю про права і гідність людини. 


Діти по класах зголосилися творити добро разом та прикрасити Дерево доброти і благодійності своїми щедрими волонтерськими справами. Вихованці Дарини Леонідівни згадали свою давню дружбу з міським притулком для тварин. Зібрали кошти на допомогу хвостатим безхатькам та виготовили для них іграшки. Кошти якраз знадобилися для лікування хворого котика Мамая, знайденого на вулиці. П'ятикласники теж додали свої волонтерські "чотири лапи". 

Восьмикласники разом з Іриною Михайлівною зібрали посилку для воїнів, які боронять Україну на Донбасі. Шестикласники теж вподобали цю ідею і зібрали свою "посилку добра". Так школярі продемонстрували розуміння гідності у практичних ситуаціях, спробували власну гідність у дії. 

Валентина Миколаївна для своїх десятикласників спершу підготувала годину гідності, під час якої підлітки бороли стереотипи та визначали власну унікальність. 

Наступного тижня говорили про Україну та її 30 років незалежності. На карті країни позначили здобутки, досягнення, унікальність кожної області. Всі учасники і учасниці події дуже активно користувалися телефонами не лише для фото чи бродіння по мережах: під музику українських виконавців шукали, знаходили, вивчали, порівнювали. Було цікаво, жваво, музично. 

І дуже пізнавально: у кожного виявилося те, про що довідався вперше. 

З першокласниками про безпечну поведінку з незнайомцями говорила Марія Валентинівна. Вони переглянули і обговорили мультфільм, створили книжечку з правилами безпечної поведінки. 

З восьмикласниками ми з'ясували, що інтимні селфі в Інтернеті - це зовсім не жарт, а небезпечний ризик. У підсумку підлітки визнали, що "тест білборда" (чи светра) дуже простий, але достатньо показовий. 

Натхненно, біля теплого полум'я свічок, молодь писала листи у майбутнє з думкою про власну гідність, людяність і чисті мрії. 

Святковою, надихаючою і трохи хвилюючою вилася онлайн-зустріч із успішними молодими  жінками, яку організувала для старшокласників Марія Валентинівна. Щиро говорили про стереотипи, роль жінок у суспільстві, про фемінізм і рівність прав усіх громадян. Гортали сторінки чудових книг "Це теж зробила вона" - дивувалися і захоплювалися. Уважно слухали розповіді запрошених гостей. 

Начальник сектору ювенальної превенції Миргородського районного відділу поліції, капітан поліції Яна Захода розповіла про особливості служби в поліції, де жінок не менше ніж чоловіків. Щиро відповіла на запитання про зброю, фізичну підготовку і  графік роботи. 

Консультантка голови Миргородської міської ради з питань внутрішньої політики та комунікації, депутатка міської ради восьмого скликання Ольга Ошека розповіла учням про роботу місцевих засобів масової інформації, у яких жінки виконують не лише журналістську роботу. Вони успішно справляються з технікою, апаратурою, займають керівні посади. Крім того, і у міській раді 33% депутатського корпусу - жінки. 

Марина Гердій, випускниця нашої школи, графічна дизайнерка, яка працює в успішній компанії, розвінчала стереотип про чоловічу монополію в ІТ-сфері. Вона запевнила, що зараз скрізь цінується професіоналізм. Важливо бути справжнім фахівцем у будь-якій галузі. Треба зрозуміти, куди лежить душа, і йти до своєї мрії. Працювати доведеться багато :)

Тритижневий марафон Гідності - час особливого руху і активних спільнодій у закладі на підтримку основних принципів Гідності - успішно завершився. 

Немає коментарів:

Дописати коментар