понеділок, 6 грудня 2021 р.

ЕкоЛаб. Новий етап.


Надзвичайно тішуся з того, що шкільний проєкт ЕкоЛаб, нарешті ступив на новий етап. Експериментально-дослідницький. 

Сьогодення вимагає бережного ставлення до довкілля, економного використання енергії. Тому ідея вирощувати зелень у тепличних умовах без використання підігріву прийшлася до душі всім, хто зацікавлений у продовженні шкільного проєкту. Показати сільським дітям інші підходи до господарювання на землі, дати їм можливість експериментувати, досліджувати, надихнути на роздуми про майбутню професію.


Досвідом і ідеями у цій галузі з учнями і вчителями Трудолюбівської гімназії поділився наш знайомий коваль і прихильник пермакультури з Гоголево Володимир Череватюк. Разом з дружиною Валею вони розповідали про власний досвід вирощування овочів незвичними для нас методами: без зорювання та прополювання, із застосуванням мульчування. Запропонували експериментувати паралельно: вони у своїй теплиці, ми у своїй. Творча група підхопила ідею. Почали діяти!

Крім того, гості привезли уже приготовані під вигонку цибулинки тюльпанів. Валентина провела майстер-клас з висаджування та дала цінні поради. 

Тішуся з того, що зібралася величенька команда бажаючих виростити квіти вдома так, щоб вони зацвіли і порадували нас живими барвами серед зими. Десятикласниця Богдана Сазонова запропонувала і втілила ідею створити групу і ділитися спостереженнями, успіхами, світлинами. 

Восьмикласники разом з Іриною Іванівною посадили тюльпани у свої горщики для школи, щоб доглядати, досліджувати, здобувати навички. Я оголошую приз тій (чи тому: серед нас є юнаки), чи тим, чий тюльпан розпуститься першим. Плекайте, досліджуйте, пильнуйте. ;) 

Крім того, гості підготували сюрприз для всіх бажаючих постріляти з лука. Від первачка до десятикласників - усі уважно слухали інструктаж  пана Володимира, старалися дотримуватися правил і умов безпечної поведінки. Малеча із 1 класу, наймолодші серед стрільців, швидко подолали острах та невпевненість і вже за кілька хвилин тренувань  нетерпляче чекали своєї черги до дитячих луків.

Старшокласники статечно придивлялися до тих, у кого постріл видавався влучнішим. За кілька спроб восьмикласник Артур Сазонов і Вадим Омеляненко з 10 класу змогли вцілити у імпровізовану мішень - молочну пляшку, чим викликали захоплення і шквал аплодисментів від глядачів. Дівчатка тех не відставали від хлопців. Неабияку вправність продемонструвала Анастасія Олександрівна. Особисто я вдячна за майстер-клас Саші Сидоренку та Віті Червінському. А стрілецькі спроби Марії Валентинівни її першокласники вітали особливо теплими оплесками. 

Незважаючи на негоду, день видався надзвичайно емоційним, теплим і насиченим. Дякуємо гостям за турботу про дітей, волонтерство, подарунки. Зробимо все, щоб ваші тюльпани порадували буйним квітом. 

Вірю: далі буде! 

Немає коментарів:

Дописати коментар